Background
Peter Plas en Perry Poep

Extra tips en trucs voor zindelijkheidstraining

Wat goed! Jij bent met zindelijkheidstraining aan de slag gegaan. Op naar die zelfstandige peuter en een lege luier-emmer! Lees hier de tips of maak je keuze.
Volg ons ook op Facebook of Instagram .

You got this!

Wat goed dat je met zindelijkheidstraining aan de slag gaat. Het zal niet altijd makkelijk zijn, er zullen ongelukjes gebeuren, je zult vieze handen krijgen, maar het is het waard! Het resultaat: een zelfstandige peuter, geen geworstel met luiers meer en een mooie besparing iedere maand! Lees snel verder voor een aantal (extra) tips bij het gebruik van je plaskaart en het toewerken naar zindelijkheid.

Herken of jouw peuter er klaar voor is.

Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Veel meer gaat het om de signalen die je leert herkennen. Die signalen laten zien dat jouw kind misschien wel klaar is om met te beginnen. Zindelijkheidstraining gaat om het oefenen van gewoontes, het aanbrengen van routines en het herkennen van gedrag. Het verschilt per kind wanneer het daar klaar voor is. Voor sommige kinderen geldt dat dit al bij 16 maanden is. Voor andere kinderen kan het tot 3 of 4 jaar duren of nog langer voordat zindelijkheid bereikt wordt. Op veel scholen is het zo dat er verwacht wordt dat het kind zindelijk is wanneer het naar school komt.

Een aantal signalen die duidelijk maken dat jouw kind er misschien klaar voor is:
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen

Zindelijkheidstraining - met een schema?

Een vast schema voor zindelijkheidstraining is er niet. Rond de leeftijd van 2 jaar heeft de blaas van een kind zich zo ontwikkeld dat hij/zij een plas 2 uur op zou moeten kunnen houden. Het is dan ook vooral slim om niet te vaak aan te dringen op het doen van een plasje. Doe dit niet iedere 30 minuten, daar wordt je kind bovendien gek van. Wel is het goed een aantal vaste momenten te kiezen waarop geplast wordt. 's Ochtends bij het opstaan, 's avonds voor het naar bed gaan, met de lunch voor de boterhammen en bijvoorbeeld voordat je samen op pad gaat. Vraag ook niet te vaak of je kind naar het toilet wil gaan. Want wie vindt naar het toilet gaan nou leuk? Ze zullen snel nee zeggen. Liever let je goed op de signalen: staan ze te wiebelen of worden ze springerig? Zitten ze aan hun kruis? Zeg dan: "Het is tijd om naar de wc te gaan." Je leert ze daarmee te herkennen en 'vast te leggen' dat dit een plasmoment is.

Wat heb je nodig en kun je klaarzetten?

Wat je vooral nodig hebt is tijd en aandacht samen. Het liefst een week waarin je veel samen bent, de signalen bij je kind kunt herkennen en de tijd kunt nemen om samen te werken aan zindelijkheid. Verder zijn er een aantal zaken die zindelijkheidstraining makkelijker en leuker kunnen maken:
 • Een potje
 • Een speciale wc-bril (verkleiner)
 • Een krukje bij de wc zodat jouw kind wat hoger zit en de beentjes fijn kan laten steunen
 • Voldoende reservesetjes kleding
 • Eventueel oefenbroekjes
 • Een beloningskaart, stickerkaart en plasdiploma, maar die heb je al.
 • Leuke boekjes over naar de wc gaan ("Mag ik eens in je luier kijken?", "Wie heeft er op mijn hoofd gepoept?", "Voor wie is dit potje?", "De Grote Plons van Pietertje Poep en Pleuntje Plas")
 • Sommige ouders vinden het fijn een plaswekker te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook gewoon een herhalende timer op je telefoon zetten.

Wat als zindelijkheidstraining niet lukt?

Voor zindelijkheidstraining moet je even de tijd nemen. Het liefst doe je dit dus op een moment dat je een aantal (volle) dagen samen bent. Maar forceer het niet, en (over)reageer niet bij ongelukjes. Ze kunnen er nog niks aan doen als het misgaat, en besef je dat een (over)reactie kan leiden tot bijvoorbeeld schaamte of angst waardoor er juist meer ongelukjes kunnen gebeuren. Een ongelukje kan gebeuren, is helemaal niet erg. Zorg er voor dat je reservesetjes kleren klaar hebt liggen
Background


Ruim 2000 mama's en papa's gingen je voor.

10 handige tips om zindelijk te worden

Laat je e-mailadres achter en we sturen je 10 handige tips toe, gratis! Zo kun je al de eerste stappen zetten en samen met jouw kind toewerken naar de eerste plasjes en poepjes op de wc!
• Geen rotzooi • Geen reclame
Icon