Background
Peter Plas en Perry Poep

Plaskaarten voor je peuter

Met de plaskaarten van plaskaart.com maak je zindelijk worden leuk. Het gaat uit van positieve prikkels. Met een kleine beloning zet jouw peuter snel stappen naar zindelijkheid!

Plaskaart reis naar de wc

Plaskaart:€ 9,95
reis naar de wc

Een avontuurlijke plaskaart met 30 poep- en plasstickers, plasdiploma voor jongens en meisjes.

Bestellen

De Plastas

Pakket: € 29,95
De Plastas

Hét complete pakket om aan de slag te gaan. Plaskaart, stickers, diploma, boek én tas.

Bestellen

Printbare plaskaart

Boek: € 14,49
de Grote Plons

Pietertje Poep en Pleuntje Plas gaan op avontuur! Een leuk verhaal over zindelijk worden.

Bestellen


Plaskaart?

Een plaskaart is eigenlijk niets meer dan een kaart waar plek is voor een sticker, krul of leuke beloning voor het doen van een plasje of poep. Maar ook een poging tot kan al de moeite waard zijn om te belonen. De plaskaart is simpelweg een mooie kaart die op een prominente plek hangt zodat jouw peuter herinnerd wordt aan het proces: oefenen met plasjes en poepjes doen op het potje of de wc.

Beloningskaarten voor zindelijkheid

Plaskaarten zijn beloningskaarten om samen aan de zindelijkheid van jouw peuter te werken. Zindelijkheid gaat over het zelf aan kunnen geven dat je naar de wc moet tot en met het zelfstandig naar de wc gaan, een plas of een poep doen en de handen wassen. De beloningskaarten kunnen in deze ontwikkeling een belangrijke rol spelen. Om naar zindelijkheid toe te werken kan een beloningskaart een mooi hulpmiddel zijn. Daarbij wordt bij iedere goede stap (dus niet perse alleen plas of een poep) een kleine beloning in de vorm van een sticker gegeven. Een beloning kan bij een volle beloningskaart ook een klein kadootje, iets lekkers, iets leuks om samen te doen zijn.

Stickerkaart

Een plaskaart is dan ook niet veel meer dan een mooi opgemaakte stickerkaart. Er moet plek zijn voor voldoende stickers zodat alle plasjes en poepjes beloond kunnen worden. Dat kan met alle soorten stickers, als jouw peuter ze maar interessant vindt. Stickers die je al hebt liggen, dierenstickers, prinsessen stickers of bijvoorbeeld paw patrol stickers.

Printable beloningssysteem

Beloningssystemen worden vaak ook in de vorm van printables aangeboden. Dat zijn printbare bestanden. Ook de plaskaart van plaskaart.com is in de vorm van een printable beschikbaar. Je krijgt dan een PDF-bestand dat je kan downloaden en zelf kan printen. Ook voor andere onderdelen in de ontwikkeling van peuters zijn printable beloningssystemen beschikbaar. Denk aan het bedritueel, groenten leren eten, etcetera.

Plaskaart voor een peuter printen?

Zoals gezegd is ook de plaskaart van plaskaart.com voor peuters te printen. Let op dat je de digitale download bestelt via de link hieronder en je kunt na betaling direct de unieke plaskaart voor jouw peuter printen. Gaan Pieter Poep en Pleuntje Plas ook jouw peuter naar zindelijkheid helpen?

De plaskaart maakt zindelijk worden leuk!

Wat als je 500 € aan luiers kan besparen?

Gemiddeld gebruikt een peuter 5 luiers per dag. En zindelijk worden is niet altijd makkelijk of leuk. Hoe krijg je jouw peuter nu uit de luiers en naar de grote wc? Maak het leuk, met de plaskaart!

Als vader van drie jonge kinderen weet ik als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om ze uit de luiers te krijgen. Maar waarom maken we het niet wat leuker? Wat speelser? Een kleine beloning - in de vorm van een sticker - kan al een heleboel doen. Daarom heb ik deze mooie plaskaart met 30 beloningsstickers gemaakt zodat zindelijkheidstraining een feestje wordt.

Bespaar jij jezelf de luiers en het getrek? Koop de plaskaart en plasdiploma als digitale download - en print de plaskaart zelf - of bestel de stevige plaskaart inclusief mooi stickervel en plasdiploma.

Mocht je nog twijfelen, schrijf je dan in voor de 10 tips om zindelijk te worden in jouw mailbox.

 • Eén plaskaart en plasdiploma op dik, stevig papier
 • 20 plasstickers, 10 mooie poepjesstickers
 • A4-formaat en in handige PDF
 • Plek om jouw naam te schrijven of een beloning
Background


Ruim 2000 mama's en papa's gingen je voor.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de plaskaart, zindelijk worden en het belonen van kinderen bij zindelijkheidstraining.
Dat verschilt per kind en ouder. Niets moet en forceer vooral niks. Voor sommige kinderen kan het goed werken met een beloning te werken bij bijvoorbeeld een volle plaskaart. Kies samen een kadootje dat het kind krijgt bij een volle kaart, of hang er bijvoorbeeld een kleine foto van op. Bedenk ook: een mooie beloning kan ook iets lekkers zijn, iets leuks doen samen, of iets 'simpels' als samen een keer langer opblijven.
Het is vooral belangrijk dat je samen iets kiest of afspreekt. Iets waarvoor jouw kind echt zijn of haar best wil doen. Daarbij kun je denken aan speelgoed, maar natuurlijk ook andere hele leuke beloningen. Wat is bijvoorbeeld een leuke activiteit die jullie samen kunnen doen? Misschien wil hij/zij al wel heel lang naar de dierentuin, het circus, of iets eenvoudigers als samen koekjes bakken of cakejes versieren. Tot slot zijn er ook genoeg leuke 'gratis' dingen te bedenken: samen lang er opblijven, 'bioscoopje spelen' in de woonkamer, het avondeten mogen kiezen, enzovoorts.
Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Veel meer gaat het om de signalen die je leert herkennen. Die signalen laten zien dat jouw kind misschien wel klaar is om met te beginnen. Zindelijkheidstraining gaat om het oefenen van gewoontes, het aanbrengen van routines en het herkennen van gedrag. Het verschilt per kind wanneer het daar klaar voor is. Voor sommige kinderen geldt dat dit al bij 16 maanden is. Voor andere kinderen kan het tot 3 of 4 jaar duren of nog langer voordat zindelijkheid bereikt wordt. Op veel scholen is het zo dat er verwacht wordt dat het kind zindelijk is wanneer het naar school komt.

Een aantal signalen die duidelijk maken dat jouw kind er misschien klaar voor is:
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Voor sommige kinderen geldt dat ze al klaar zijn om te starten met zindelijkheidstraining bij 16 maanden is. Voor andere kinderen geldt weer dat 3 of 4 jaar de juiste leeftijd is om te werken aan zindelijkheid. Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Wel kun je een aantal signalen herkennen die misschien duidelijk maken dat jouw kind er klaar voor is.

Let bijvoorbeeld eens op:
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten

10 handige tips om zindelijk te worden

Laat je e-mailadres achter en we sturen je 10 handige tips toe, gratis! Zo kun je al de eerste stappen zetten en samen met jouw kind toewerken naar de eerste plasjes en poepjes op de wc!
• Geen rotzooi • Geen reclame
Icon