Background
Pieter Poep en Pleuntje Plas

Beloningskaart zindelijkheid

Met de beloningskaart, beloningsstickers en het plasdiploma maak je zindelijk worden leuk. Het gaat uit van positieve prikkels. Met een kleine beloning, onze mooie poep- en plasstickers, zet jouw peuter snel stappen naar zindelijkheid! Pietertje Poep en Pleuntje Plas helpen jouw peuter uit de luiers!

Een beloningskaart voor zindelijkheid: 5 tips

Een beloningskaart voor zindelijkheid is een kaart waar plek is voor stickers, krullen of een leuke beloning voor het doen van een plasje of poep. Zeker in het begin bij het werken aan zindelijk worden werkt belonen ontzettend goed. En dat kan op meerdere manieren: een beloningskaart is er daar eentje van. Vergeet niet dat een complimentje, een aai over de bol, een dansje samen ook een vorm van belonen kan zijn. Maar ook een poging tot een plasje, het aangeven dat je moet plassen of het broekje zelf omlaag doen kan al reden zijn voor het plakken van bijvoorbeeld een sticker op een beloningskaart. Hang de kaart op een mooie plek zodat jouw kind er aan herinnerd wordt naar het potje of de wc te blijven gaan.

Wat zijn beloningskaarten voor zindelijkheid?

Met een plaskaart heb je eigenlijk een beloningskaart op weg naar zindelijkheid. Ieder stapje op weg naar zindelijkheid probeer je te belonen. Met een sticker, een klein applaus, een compliment; dat zijn allemaal beloningen. Spreek eventueel ook kleine tussenstapjes af. Bij vijf stickers maken we een leuke wandeling in het bos. Bij 10 stickers mag je een klein kadootje uitzoeken. Bij een volle beloningskaart eten we pannekoeken. Een beloning kan zoiets simpels zijn als het eten mogen kiezen, samen iets leuks doen, iets langer wakker blijven vanavond, verzin het maar. De beloningskaart helpt je sneller toe te werken naar zindelijkheid!

 1. Een stickerkaart voor het plassen
 2. Een beloningskaart is meteen ook jouw stickerkaart. Natuurlijk kun je onze mooie stickers gebruiken voor op jouw kaart of voor op onze plaskaart. Maar ook een zelfgemaakte kaart waar plek is voor stickers kan prima gebruikt worden. Naast onze stickers zijn stickers die je zelf al hebt ook prima te gebruiken, zolang jouw kind ze maar mooi vindt om te plakken. Dierenstickers, Woezel en Pip-stickers, Paw-Patrol het kan allemaal! Het zelf mogen kiezen en plakken van een sticker is vaak de grootste beloning! Hang de stickerkaart op een zichtbare plek, in de keuken op de koelkast of op de toiletdeur zodat hij vaak wordt gezien!

 3. Laat ze niet te lang zitten
 4. Laat je kinderen niet langer dan 5 minuten zitten. Anders gaat het op het potje gaan misschien wel als straf voelen. Hetzelfde met een iPad, of andere activiteiten bij het naar de wc of het potje gaan. Juist in de beginfase moet de aandacht bij het plasje of poepje zijn; zo worden kinderen zich bewust van wat ze voelen en wat er gebeurt. Bovendien: een iPad kan voor zoveel afleiding zorgen dat een plasje dan eigenlijk meer een 'gelukje' is dan een bewuste actie van je kind.

 5. Een schema voor het plassen?
 6. Rond de leeftijd van 2 jaar heeft de blaas zich zo ontwikkeld dat een kind de plas bijna 2 uur op zou moeten kunnen houden. Het is dus vooral zaak niet te vaak te gaan. Daar wordt je kind bovendien gek van. Wel kan het helpen op vaste momenten te gaan zodat deze routine ook voor jouw kind duidelijk wordt. Ga bijvoorbeeld voor het eten, voordat je naar de winkel gaat, met het tandenpoetsen, etcetera.

 7. Rustig blijven bij ongelukjes
 8. Ga je aan de slag met zindelijkheidstraining? Wees dan goed voorbereid en zorg vooral dat je niet te heftig reageert bij ongelukjes. Dat kan tot afkeer of zelfs angst voor naar het potje of de wc gaan leiden. Ongelukjes gebeuren nu eenmaal en als het goed is merkt jouw kind snel genoeg dat een ongelukje niet fijn is. Zorg dat je voorbereid bent door reservesetjes kleding klaar te leggen, het potje dichtbij te hebben staan en vooral kalm te reageren: 'Geen probleem, een ongelukje kan gebeuren. Dan trekken we gewoon een nieuw onderbroekje aan.'.

 9. Maak het leuk! Dans, lach, vier!
 10. Ga je aan de slag met zindelijkheidstraining? Vier ieder plasje of scheetje op het potje of wc! Doe een dansje, plak een sticker, klap met zijn allen, strooi confetti! Of het nu helemaal goed gaat, een beetje goed gaat; ieder stapje telt. Kijk maar eens hoe trots jouw peuter zal zijn!

  Beloningskaart printen?

  Bestel hieronder jouw beloningskaart als pritnable, met plasdiploma, plasstickers en je kunt na betaling direct de unieke plaskaart voor jouw peuter printen. Gaan Pieter Poep en Pleuntje Plas ook jouw peuter naar zindelijkheid helpen? Heel veel succes!

De beloningskaart maakt zindelijk worden leuk!

Wat als je 500 € aan luiers kan besparen?

Gemiddeld gebruikt een peuter 5 luiers per dag. En zindelijk worden is niet altijd makkelijk of leuk. Hoe krijg je jouw peuter nu uit de luiers en naar de grote wc? Maak het leuk, met de plaskaart!

Als vader van drie jonge kinderen weet ik als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om ze uit de luiers te krijgen. Maar waarom maken we het niet wat leuker? Wat speelser? Een kleine beloning - in de vorm van een sticker - kan al een heleboel doen. Daarom heb ik deze mooie plaskaart met 30 beloningsstickers gemaakt zodat zindelijkheidstraining een feestje wordt.

Bespaar jij jezelf de luiers en het getrek? Koop de plaskaart als digitale download - en print de plaskaart zelf - of bestel de stevige plaskaart inclusief mooi stickervel.

 • Eén plaskaart en plasdiploma op dik, stevig papier
 • 20 plasstickers, 10 mooie poepjesstickers
 • A4-formaat en in handige PDF
 • Plek om jouw naam te schrijven of een beloning
Plaskaart reis naar de wc

Plaskaart:€ 9,95
reis naar de wc

Een avontuurlijke plaskaart met 30 poep- en plasstickers, plasdiploma voor jongens en meisjes.

Bestellen

De Plastas

Pakket: € 29,95
De Plastas

Hét complete pakket om aan de slag te gaan. Plaskaart, stickers, diploma, boek én tas.

Bestellen

Printbare plaskaart

Boek: € 14,49
de Grote Plons

Pietertje Poep en Pleuntje Plas gaan op avontuur! Een leuk verhaal over zindelijk worden.

BestellenRuim 2000 mama's en papa's gingen je voor.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de plaskaart, zindelijk worden en het belonen van kinderen bij zindelijkheidstraining.
Dat verschilt per kind en ouder. Niets moet en forceer vooral niks. Voor sommige kinderen kan het goed werken met een beloning te werken bij bijvoorbeeld een volle plaskaart. Kies samen een kadootje dat het kind krijgt bij een volle kaart, of hang er bijvoorbeeld een kleine foto van op. Bedenk ook: een mooie beloning kan ook iets lekkers zijn, iets leuks doen samen, of iets 'simpels' als samen een keer langer opblijven.
Het is vooral belangrijk dat je samen iets kiest of afspreekt. Iets waarvoor jouw kind echt zijn of haar best wil doen. Daarbij kun je denken aan speelgoed, maar natuurlijk ook andere hele leuke beloningen. Wat is bijvoorbeeld een leuke activiteit die jullie samen kunnen doen? Misschien wil hij/zij al wel heel lang naar de dierentuin, het circus, of iets eenvoudigers als samen koekjes bakken of cakejes versieren. Tot slot zijn er ook genoeg leuke 'gratis' dingen te bedenken: samen lang er opblijven, 'bioscoopje spelen' in de woonkamer, het avondeten mogen kiezen, enzovoorts.
Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Veel meer gaat het om de signalen die je leert herkennen. Die signalen laten zien dat jouw kind misschien wel klaar is om met te beginnen. Zindelijkheidstraining gaat om het oefenen van gewoontes, het aanbrengen van routines en het herkennen van gedrag. Het verschilt per kind wanneer het daar klaar voor is. Voor sommige kinderen geldt dat dit al bij 16 maanden is. Voor andere kinderen kan het tot 3 of 4 jaar duren of nog langer voordat zindelijkheid bereikt wordt. Op veel scholen is het zo dat er verwacht wordt dat het kind zindelijk is wanneer het naar school komt.

Een aantal signalen die duidelijk maken dat jouw kind er misschien klaar voor is:
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Voor sommige kinderen geldt dat ze al klaar zijn om te starten met zindelijkheidstraining bij 16 maanden is. Voor andere kinderen geldt weer dat 3 of 4 jaar de juiste leeftijd is om te werken aan zindelijkheid. Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Wel kun je een aantal signalen herkennen die misschien duidelijk maken dat jouw kind er klaar voor is.

Let bijvoorbeeld eens op:
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten
Icon