Background
Peter Plas en Perry Poep

Potjestraining schema - in 14 dagen

Welk schema kan ik gebruiken voor potjestraining? Bekijk hier het handige schema voor 14 dagen.

Potjestraining - schema voor 14 dagen

Er is geen specifieke leeftijd of vast moment waarop je moet beginnen met potjestraining. Het is eerder belangrijk om de signalen te herkennen die je kind geeft, om te bepalen of hij of zij er klaar voor is. Potjestraining is gericht op het aanleren van goede gewoonten, het creëren van routines en het herkennen van gedrag. Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo en het kan dus verschillen wanneer hij of zij klaar is voor potjestraining. Sommige kinderen kunnen hier al mee beginnen op 16 maanden oud, terwijl het bij anderen pas op 3 of 4 jaar oud gebeurt, of zelfs later. Het kan voorkomen dat sommige scholen verwachten dat kinderen zindelijk zijn voordat ze naar school gaan.

 • Dag 1: Introduceer het potje aan je kind en laat hem of haar erop zitten zonder kleren aan voor een paar minuten. Praat positief over het potje en geef complimenten voor het proberen.
 • Dag 2-3: Laat je kind regelmatig zitten op het potje zonder kleren aan, vooral na het eten, drinken of slapen. Moedig aan om te proberen iets te doen en laat hem of haar een beloning verdienen bij succes.
 • Dag 4-5: Herinner je kind eraan om naar het potje te gaan wanneer hij of zij voelt dat er iets komt.
 • Dag 6-7: Zet een wekker om de 30-45 minuten en breng je kind naar het potje. Moedig aan om te plassen of poepen en geef een beloning bij succes, bijvoorbeeld een sticker of iets anders kleins.
 • Dag 8-10: Verleng de tijd tussen potje-pauzes en moedig je kind aan om te herkennen wanneer hij of zij moet plassen of poepen. Beloon bij succes, maar herinner hem of haar dat ongelukjes ook normaal zijn en niet erg.
 • Dag 11-14: Laat je kind zo veel mogelijk zelfstandig naar het potje gaan en moedig aan om zelf het potje te legen en handen te wassen. Geef complimenten bij onafhankelijkheid en vier successen.
 • Onthoud dat elk kind anders is, en dat het proces van potjestraining verschillend kan verlopen voor elk kind. Blijf geduldig en positief, en beloon succes.

Starten met potjestraining

Plaskaart reis naar de wc

Plaskaart:€ 9,95
reis naar de wc

Een avontuurlijke plaskaart met 30 poep- en plasstickers, plasdiploma voor jongens en meisjes.

Bestellen

De Plastas

Pakket: € 29,95
De Plastas

Hét complete pakket om aan de slag te gaan. Plaskaart, stickers, diploma, boek én tas.

Bestellen

Printbare plaskaart

Boek: € 14,49
de Grote Plons

Pietertje Poep en Pleuntje Plas gaan op avontuur! Een leuk verhaal over zindelijk worden.

Bestellen


Background


Ruim 2000 mama's en papa's gingen je voor.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de plaskaart, zindelijk worden en het belonen van kinderen bij zindelijkheidstraining.
Dat verschilt per kind en ouder. Niets moet en forceer vooral niks. Voor sommige kinderen kan het goed werken met een beloning te werken bij bijvoorbeeld een volle plaskaart. Kies samen een kadootje dat het kind krijgt bij een volle kaart, of hang er bijvoorbeeld een kleine foto van op. Bedenk ook: een mooie beloning kan ook iets lekkers zijn, iets leuks doen samen, of iets 'simpels' als samen een keer langer opblijven.
Het is vooral belangrijk dat je samen iets kiest of afspreekt. Iets waarvoor jouw kind echt zijn of haar best wil doen. Daarbij kun je denken aan speelgoed, maar natuurlijk ook andere hele leuke beloningen. Wat is bijvoorbeeld een leuke activiteit die jullie samen kunnen doen? Misschien wil hij/zij al wel heel lang naar de dierentuin, het circus, of iets eenvoudigers als samen koekjes bakken of cakejes versieren. Tot slot zijn er ook genoeg leuke 'gratis' dingen te bedenken: samen lang er opblijven, 'bioscoopje spelen' in de woonkamer, het avondeten mogen kiezen, enzovoorts.
Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Veel meer gaat het om de signalen die je leert herkennen. Die signalen laten zien dat jouw kind misschien wel klaar is om met te beginnen. Zindelijkheidstraining gaat om het oefenen van gewoontes, het aanbrengen van routines en het herkennen van gedrag. Het verschilt per kind wanneer het daar klaar voor is. Voor sommige kinderen geldt dat dit al bij 16 maanden is. Voor andere kinderen kan het tot 3 of 4 jaar duren of nog langer voordat zindelijkheid bereikt wordt. Op veel scholen is het zo dat er verwacht wordt dat het kind zindelijk is wanneer het naar school komt.

Een aantal signalen die duidelijk maken dat jouw kind er misschien klaar voor is:
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Voor sommige kinderen geldt dat ze al klaar zijn om te starten met zindelijkheidstraining bij 16 maanden is. Voor andere kinderen geldt weer dat 3 of 4 jaar de juiste leeftijd is om te werken aan zindelijkheid. Er is geen vast moment of leeftijd waarop je kunt beginnen met zindelijkheidstraining. Wel kun je een aantal signalen herkennen die misschien duidelijk maken dat jouw kind er klaar voor is.

Let bijvoorbeeld eens op:
 • De luiers zijn minder gevuld (na slaapjes)
 • Hij/zij zondert zich af bij het poepen of plassen
 • Je kind begint zelf zijn/haar luier los te trekken
 • Je kind heeft interesse in het toilet en wat daar allemaal gebeurt (als jij er zit)
Lees verder bij onze tips voor zindelijkheidstraining.
Heb je nog een andere vraag? Laat het ons weten

10 handige tips om zindelijk te worden

Laat je e-mailadres achter en we sturen je 10 handige tips toe, gratis! Zo kun je al de eerste stappen zetten en samen met jouw kind toewerken naar de eerste plasjes en poepjes op de wc!
• Geen rotzooi • Geen reclame
Icon